SIK SORULAN SORULAR
SORUİlaçlama öncesi veya sonrası yapmam gereken uygulamalar nelerdir ?
CEVAP
Sıvı ilaçlamalarda açıkta gıda bırakılmamalı, mutfakta bulunan tencere, tabak vs gibi eşyalarınızın toplanıp üzerlerinin kapatılması veya kullanılmadan önce yıkanması gerekir.
Sıvı ilaçlama kokulu ve kokusuz olmak üzere ikiye ayrılır. Uygulama şekli havalı pompa veya el motoru ile yapılır. Kokulu ilaçlama yapılırken ilaçlama yapılan yerin kapı, pencerelerinin kapalı olması gerekir. Uygulamadan sonra ilaçlama yapılan yerin birkaç saat kapalı tutulması gerekir. İlaçlama yapılan yerin en az yarım saat havalandırılması gerekir. Kokusuz ilaçlamada ise böyle bir uygulamaya gerek yoktur ve ilaçlama yapılan yeri terk etmenize gerek yoktur.
JEL uygulamalarda mekanınızı terk etmeye gerek yoktur herhangi bir hazırlığa gerek yoktur.
SORU
İlaçlama'dan sonra genel temizlik yapmam gerekirmi ?
CEVAP
Kokulu ilaçlama sonrası mekanınızı havalandırdıktan sonra gözle görülebilir yerlerde ıslak temizlik yapabilirsiniz.Görülmeyen yerlerde (koltuk altları, dolap içleri,buzdolabı arkası vb) ise 15 gün sonra ıslak temizlik yapabilirsiniz. Genel temizliğin 15 gün sonra yapılmasının nedeni ise yumurtalardan çıkacak haşereler için ilacın kalıcılığını sağlamaktır.
Jel uygulamasında ise ilaçlama sonrası herhangi bir temizlik yapılmasına gerek yoktur.
SORU
İlaçlama esnasında mekanı terk etmem gerekiyormu ?
CEVAP
Kokulu olarak yapılan ilaçlamalarda mekanınızı birkaç saat terk etmeniz gerekiyor. Kokusuz olarak yapılan böcek ve kemirgenlere karşı yapılan tüm haşere ilaçlamalarında mekanınızı terk etmenize gerek yoktur. Uygulama esnasında ve uygulama sonrasında mekanınızı kullanabilirsiniz.
Jel ilaçlama uygulamasında ilaçlama yapılan yerin terk edilmesi gerekmez. İlaçlama sırasında servis ekibimizin yanında bulunabilirsiniz.
SORU
İlaçlama sonrası ekibinizden herhangi bir belge yada rapor alacakmıyım ?
CEVAP
Evet. İlaçlama sonrasında ilaçlama personelimiz tarafından ilaç uygulama yapılan alanlara ne tür ilaçlar kullanıldığı,kullanılan bu ilaçların miktarlarını ve ekipmanların adlarına ilişkin ayrıntıları içeren servis sorumlunuz ve sizin ortak imzanızı taşıyan bir servis raporu verilecektir.
SORU
Uygulamadan sonra böcek görülebilir mi ?
CEVAP
Bazen kısa süre için görülebilir bunun nedeni her bir böceğin etkilenmesi için önce yeterli miktarda insektisit (ilaç) kullanılması gerekmektedir. Deri ve gerekirse ağız yolu ile de tüketmesi gerekmektedir.
Bazen uygulamadan sonra çok haşere görebilirsiniz çünkü insektisite maruz kalan haşerelerin sinir sistemleri etkilendiği için insektisit kalıntısından uzaklaşıyor olacaklardır.
Ayrıca kullanılan insektisitler ani etkiden çok kalıcı etki gösterebilmesi ve haşerelerin insektisitlerin yuvalarına taşıyabilmelerine yöneliktir.
SORU
İlaçlamadan sonra temizlik yapılmalımıdır ?
CEVAP
İlaçlamadan sonra ince temizliğe gerek yoktur. Sadece mutfaktaki ilaçlamadan önce kaldırmadığınız Tabak, Çanak,Tencere, Tava, kaşık, çatal, yani mutfak eşyaları sıvı bulaşık deterjanı koyup sıcak su ile yıkanmalıdır. Yalnızca tezgâhlar, zemin ve masa üstlerinde ıslak temizlik yapılmalıdır. ilacın uygulanacağı süpürgelikler, kapı pervazları, dolap içleri ve arkaları, fırın ve aspiratör arkaları ,gibi yerlerde kuru temizlik yapılmalı ve ilacın kalması sağlanmalıdır. Böylece yumurtadan çıkacak ve henüz ilaçla temas etmemiş olan haşerelerde ilaçla temas edecek ve sorun tamamıyla çözülecektir.
Not:Kapı çerçeveleri fırın ve buzdolabı arkaları süpürkelikler 15 gün silinmemelidir. Amaç ilacın kalıcı tesiri sayesinde dışarıdan gelen ve yumurtadan çıkacak böceklerinde ilaca temas etmesini sağlayıp onlarında ölmesidir.
SORU
İlaçlama kimyasalları insan sağlığı veya evcil hayvanların sağlığı için tehlike oluşturuyor mu ?
CEVAP
Kesinlikle tehlike oluşturmuyor. ORGAMED Çevre Sağlığı ve Danışmanlık Hizmetleri tarafından kullanılan tüm kimyasallar hem Dünya sağlık Teşkilatı (WHO), hem de T.C. sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış kimyasallardır. Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın çeşitli önde gelen laboratuarları tarafından Halk Sağlığını Koruma programı dâhilinde akut anlamda tehlike oluşturmadıkları ve sınıflandırılmış “en az zehirli insektisitler” kategorisinde bulundukları kabul edilmiş kimyasallardır. Bunlara ek olarak Radikal haşere Kontrol Hizmetleri’nin “İnsan ve çevre sağlığı” ile “Etkin Uygulama ve Koruma” prensipleri dahilin de yapılan uygulamalarda, en az miktarda kimyasal ve en az temas alanı ilkeleri uygulanarak, kimyasallar ile temas riski en aza indirgenmiştir.
SORU
Evimi yada iş yerimde kendim ilaçlama yapabilirmiyim ?
CEVAP
Tabiki ilaçlama yapabilirsiniz.Ancak haşerenin biyolojisini,üreme ve yerleşme yerlerini,soruna göre doğru ilacı,ilaçlama şeklini ve dozunu bizler kadar bilemediğiniz için mutlaka eksik işlem yapabilirsiniz.Buda sorunun devam etmesine ,sık sık ilaçlama nedeniyle böceğin bağışıklık kazanmasına,yanlış ilaç ve doz yüksekliğinden sağlığınızı tehtit etmeye,ve bizim maliyetimizin üstünde bir ilaçlama maliyet gideriyle karşılaşmanıza neden olabilir.